Over Caatje
Foto Kevin Verkruijssen
Al jaren fantaseerde het Culemborgse stel Carel en Greetje over een eigen onderneming.
Carel wilde het liefst een kleine bistro en Greetje droomde van een “vergadervilla”.
Ze dachten aan een plek in de natuur, dichtbij het water, waar wonen en werken gecombineerd kon worden. Het liefst in Culemborg zodat beide tienerdochters in hun vertrouwde omgeving konden blijven. En zo kwam het dat eind oktober 2016 Carel en Greetje solliciteerden naar de functie van “fortwachter” op fort Werk aan het Spoel in Culemborg, met als voornaamste taak de exploitatie van het restaurant en de verhuur van de aanwezige verschillende locaties.
De Veldkeuken was destijds de beheerder van het restaurant op Werk aan het Spoel. Deze had aangegeven per 1 januari 2017 op het Fort te stoppen en er werd door Stichting Werk aan het Spoel naarstig gezocht naar een nieuwe ondernemer. Met een vlotte pitch en een gedegen businessplan was er een goede match met de stichting en de start van Caatje aan de Lek een feit.
Greetje: “Met dit project konden we eigenlijk alle wensen van ons dromenlijstje afvinken, maar dan kom je op het punt dat je ook nog de stap moet durven zetten. Dat was heel spannend, je geeft al je zekerheden op”. Carel gaf zijn werkzaamheden als commercieel directeur bij TNT NOX op en Greetje besloot haar werk bij Hotel Mitland in Utrecht voorlopig te combineren met de opstart van Caatje aan de Lek.
Carel: “We hebben geen moment spijt gehad, het is heerlijk om in je eigen bedrijf te werken.”
Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder. Met een groot enthousiasme en hard werken heeft Caatje een eigen plekje weten te veroveren en is Caatje aan de Lek een begrip in Culemborg en omstreken. Er is een kern van vaste gasten die graag en regelmatig terugkomt.
Carel en Greetje hebben duidelijk de gunfactor, niet in het minst door hun aangeboren gastvrijheid. Caatje is hun werk en hun liefde.
Er wordt gewerkt met een fijn, betrokken team en de samenwerking met stichting Werk aan het Spoel verloopt soepel en vlot.
Helaas was er in het businessplan geen rekening gehouden met de Coronacrisis. Dat was, net als voor alle horecabedrijven, een grote tegenvaller. Maar de deuren van Caatje staan weer wijd open, de tafels op het terras zijn gedekt.
Dromen blijven er altijd, vooral op zo’n mooie plek aan het water. Het creatieve ondernemersstel ziet mogelijkheden genoeg om nog meer mensen van deze plek te laten genieten. Hoe leuk zou het niet zijn om een B&B in een logeerboot te openen. Misschien nog verre toekomst, maar dromen mag, niet waar?
Tekst: Anneke Mensing – juni 2020
Update november 2022
s Zomers zit het terras vol, ’s winters brandt binnen de kachel voor een trouwe schare vaste gasten. Wij zijn trots dat we de stap hebben gewaagd, want hoe het uitpakt moet je maar afwachten.
Het is alweer meer dan 5 jaar geleden dat wij met veel plezier en passie begonnen aan ons avontuur. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een begrip in de regio, zowel bij de particuliere als de zakelijke markt. Carel stopte begin 2017 met zijn carrière als commercieel directeur bij een divisie van TNT om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.
Ik heb de eerste 1,5 jaar mijn baan bij Hotel Mitland nog aangehouden. Die eerste periode was erg zwaar, 7 dagen in de week aan het werk, ik was doodop. Toch is de tijd is voorbij gevlogen. Als ik terugdenk aan het eerste jaar dan voelt dat nog als de dag van gisteren. Ik weet nog goed, het moment dat we open gingen; het was de eerste mooie voorjaarsdag na een grijze winter. Caatje aan de Lek werd overspoeld met bezoekers, wij konden nauwelijks bevatten wat ons overkwam. Zoveel mensen! We waren toen natuurlijk nog erg onhandig en onbedreven. Inmiddels hebben we veel ervaring én mooie herinneringen, een fijn team, bijzondere en leuke gespreken met de vele gasten, prachtige optredens in het Amfitheater, bruiloften, partijen en zakelijke bijeenkomsten.
Wij zijn dankbaar dat we mogen ondernemen op deze fantastische plek.
Na een paar rustige Corona jaren hier op het fort, stond het deze zomer gelukkig weer bol van de activiteiten. Door de samenwerking met en tussen Stichting Werk aan het Spoel, Theater de Fransche School én nieuwe medegebruiker van het fort LekArt , is er een aantrekkelijk cultureel, theatraal en muzikaal programma aangeboden.
Met zoveel reuring op het fort hadden we een capaciteitsprobleem, daarom was het dit voorjaar dan ook tijd voor uitbreiding met een nieuwe buitenbar. Op zomerse drukke dagen kunnen gasten hier zelf een drankje en wat lekkers afhalen. De bar heeft een eigen terras met strandstoelen en biertafels. En wil je naar het toilet? Dan kun je naar het BOMVRIJ-WC-tje.
De buitenbar is mobiel en naar eigen ontwerp, geheel in stijl met het restaurant. Op dit moment is het wat rustiger op het fort. Na een lange en mooie zomer hoort dat nu bij de tijd van het jaar. Een goed moment om plannen te maken voor komend seizoen, met weer nieuwe ideeën en samenwerkingen. We kunnen haast niet wachten tot de zon weer tevoorschijn komt!
Tekst: Greetje van Broekhoven – november 2022
Foto Kevin Verkruijssen
Update najaar 2024
We hebben nieuws voor je:
Caatje gaat kokkerellen; borrelhappen en gerechtjes om te delen, uit eigen keuken!
Na bijna 8 jaar wordt het tijd voor een andere koers.
Vanaf half september kun je bij Caatje uitgebreid lunchen en borrelen,
Het menu met Caatje’s Klassiekers en Chef’s Choice komt daarmee te vervallen.
Het voorjaar kwam dit jaar maar langzaam op gang, veel van de zorgvuldig geplande activiteiten konden niet doorgaan vanwege het koude en natte weer. Dat is jammer en ook teleurstellend voor alle betrokken partijen maar hee, je hebt niet alles in de hand.
Gelukkig kijken we ook terug op succesvolle evenementen; een avondje buitenbios, de Kunst & Curiosa beurs van LekArt en we hebben staan swingen met de band Yellofox.
Er werd uit volle borst gezongen op een héél druk bezocht Korenfestival.
En ook de shows i.s.m. theater De Fransche School waren weer een feestje.
Het 10 jarig bestaan van Spoel Festival werd dankzij Stella Slagboom en een heel leger aan vrijwilligers één grote klapper. Het was een fijne zomer.
Locals, toeristen, families, vriendengroepen en ook veel zakelijke bezoekers wisten hun weg naar Caatje te vinden. En bijna iedereen ging tevreden de deur uit, wat een top prestatie!
Dank aan onze Caatje’s Crew want zij hebben dat voor elkaar gebokst, knap hoor.
Het wordt langzamerhand weer eerder donker, wij maken ons op voor het najaar.
En nu chef-kok Marcel in een ander restaurant een mooie uitdaging aangaat, is voor ons hét moment om te kiezen voor een nieuw concept.
Caatje gaat zelf kokkerellen, borrelhappen en gerechtjes om te delen, uit eigen keuken!
Er wordt in de avond al steeds minder gekozen voor het traditionele 3-gangenmenu, vaker worden er gerechten gedeeld of wordt er geborreld met wat extra’s.
Deze trend zullen wij gaan voortzetten.
Vanaf half september serveren wij geen diner meer, daarvoor in de plaats kun je in het weekend uitgebreid bij ons borrelen. Natuurlijk met Caatje’s Plukplank, die een mooie upgrade krijgt.
Daarnaast serveren wij verschillende andere kleine gerechtjes, waar Caatje zelf altijd al van smult. Bestel er een lekker portie frites bij en je hoeft thuis niet meer te koken.
Nieuwsgierig geworden? Vanaf morgen staat de borrelkaart online.
En wees gerust, Caatje blijft de lunch serveren, lekkere gerechten met vers gebakken landbrood,
Op woensdag en donderdag kun je extra lang genieten en zelfs tot 16.00 uur de lunch bestellen.
Bij een nieuw concept horen ook andere openingstijden, in ieder geval in het najaar en wintermaanden. Ook deze vind je terug op de website.
Caatje trekt een koksbuis aan en heeft er zin in!
Wij hopen je snel weer te zien,
Gastvrije groet,
Carel & Greetje